Recept: Limoncello van Gijs

Vorig jaar stuurde Gijs ons een e-mail. Hij vroeg of wij onze citroenen wel wilden laten zien. Huh, wat?! Kunnen jullie een foto sturen zodat ik kan zien hoe ze er uitzien? En zijn jullie citroenen onbehandeld want dat is erg belangrijk. En wat kost 5 kg? Onze interesse was gewekt. We hebben netjes de foto’s gestuurd en natuurlijk bevestigd dat onze citroenen onbehandeld zijn. Maar ook gevraagd vanwaar al deze vragen? Gijs wilde zijn eigen limoncello maken.

Toen wij ruim een maand later als verrassing een prachtig flesje van hem ontvingen dachten wij WOW, dat is lekker! We hebben de stoute schoenen aangetrokken en hem om zijn recept gevraagd. Goed nieuws, hij is super enthousiast en deelt zijn recept en handige tips graag met jullie :).

Limoncello in het kort

Limoncello wordt vaak zeer koud gedronken, 4 a 5 graden uit de diepvries, na de maaltijd. Van origine komt het populaire drankje uit Italië. Belangrijk bij het bereiden: onbehandelde citroenen, pure alcohol en een beetje geduld.

Voor meer informatie over Limoncello vonden wij de pagina op Wikipedia sterk: Limoncello Wikipedia Voor nu richten we ons graag op het recept van Gijs.

Limoncello van onbehandelde citroenen recept Gijs voor Citrus Sebastia

BENODIGDHEDEN

  • Weckpot 3 liter
  • 3 liter flessen of 6 halve liter flessen
  • Dunschiller
  • Zeef

INGREDIËNTEN

  • 10 citroenen van Citrus Sebastia 😉
  • 1 liter alcohol 96% Let op: geen medische alcohol! Zie foto hieronder voor de fles die Gijs gebruikt: NAVIMER PUR ALCOOL. 
  • 1,6 liter water
  • 600 g biologische kristalsuiker
  • Optioneel: je kan verse kruiden toevoegen als munt of rozemarijn uit eigen tuin?

BEREIDING

Ik neem 1 liter pure alcohol (96%) let op geen medische alcohol en voeg daar de schillen van 10 onbespoten citroenen aan toe. Dit laat ik in een weckpot zo’n 3 weken staan op een koele en donkere plek, waarbij ik de weckpot elke dag even rondschud zodat de schillen goed in contact komen met de alcohol. Hierdoor haal je alle geur, smaak, olie uit de citroenen.

Tip van Gijs:Ik heb hiervoor een wat duurdere dunschiller gekocht. Het is belangrijk dat je niet teveel wit mee schilt, want dan wordt het bitter.”

Na 3-4 weken gaat alles door een zeef, om de schillen eruit te halen. Daarna neem ik 600 gram kristalsuiker die ik oplos in 1,6 liter lauw water. Dit laat ik afkoelen tot aan kamertemperatuur. Deze siroop gaat dan bij de alcohol. Goed roeren en verdeel vervolgens de limoncello in glazen flessen die je goed kunt afsluiten. Een weekje laten rusten in de vriezer en dan genieten!

De troebelheid krijg je doordat alle olie die in de citroenen zit zich niet kan oplossen in het water die je toevoegt. Hierdoor zweeft het door de limoncello.

Dit neem ik altijd als basisrecept, maar daar kun je naar eigen goesting wat aan aanpassen. Zoals verse munt toevoegen in de weckpot.

Veel plezier bij het maken en ik hoop dat het mag smaken!

Gijs

ps. Door de circa 33% alcohol bevriest de limoncellolikeur niet. Serveer in een shot- of borrelglaasje.

Foto’s van Gijs zijn limoncello

Enthousiast en wil je goede citroenen bestellen?

In veel mixboxen van Citrus Sebastia zitten citroenen. Er zitten circa 4-6 stuks in een kg afhankelijk van formaat. Je kan ook een box met alleen citroenen bestellen van 5 kg.