Recept: Courgette carpaccio met parmezaanse kaas, pijnboompitten, olijfolie en sinaasappelbloesem muskaatwijn azijn
Nadat wij de zussen Badia (Judit and Marta Badia Costa 5e generatie van dit prachtige familiebedrijf) hadden ontmoet in Barcelona zijn wij pas écht goede wijnazijnen gaan waarderen. Koken is een vakmanschap waar je nooit uitgeleerd bent en altijd weer nieuwe smaken mee kan ontdekken. In dit recept kan je de olijfolie van Anna en de sinaasappelbloesem muskaat wijnazijn van de zussen Badia perfect gebruiken.
INGREDIËNTEN
- 1 courgette
- 5-6 el oranjebloesemhoning bitterzoet
- 30-40 g Parmezaanse kaas
- Rode kool spruiten
- Gedroogde calendula bloemblaadjes
- 1 sinaasappel van Citrus Sebastia 🙂
- 1 afgestreken eetlepel honing
- 3 el extra vierge olijfolie bijv. die van Citrus Sebastia 🙂
- 1 eetlepel pijnboompitten
- Zout, zwarte peper
BEREIDING
Bereidingstijd: 20min
4 porties
Was de courgette goed, droog af en snijd de courgette in dunne plakjes. Doe ze in een kom en besprenkel ze met 3 eetlepels oranjebloesem muskaatwijn azijn, laat ze minstens 30 minuten marineren.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie. Zet opzij.
Bereid de dressing: voeg in een pot met deksel 4 eetlepels sinaasappelsap, een licht geraspte sinaasappelschil, honing, zout, zwarte peper, 3 eetlepels oranjebloesem muskaatwijn azijn, 6 eetlepels extra vierge olijfolie en 4-5 pijnboompitten fijngemaakt in een vijzel. Sluit het deksel en schud goed tot er een geëmulgeerde saus ontstaat.
Leg de plakjes courgette in de serveerschaal, besprenkel met de dressing, voeg fijngeschaafde Parmezaanse kaas, wat rode kool spruitjes, calendulablaadjes en de gehakte pijnboompitten toe.
Serveer met brood / stokbrood / ciabatta. Combineer eventueel met Ibérico Jamón.
NB: De courgette moet gelijkmatig en niet te dik zijn, zodat de plakjes er even groot uitkomen. Schillen is niet nodig.
** De dressing moet een licht bitterzoete smaak hebben, dus u kunt naar eigen smaak wat meer honing of azijn toevoegen.
** Parmezaanse kaas kan geschaafd worden met een fijn mes, een rasp of een aardappelschilmesje.
** Geraspte sinaasappelschil mag alleen het gekleurde deel zijn, de witte onderlaag geeft een bittere smaak. Werk met een onbehandelde sinaasappel.
** Spruiten zijn uw persoonlijke keuze, maar ze moeten dun zijn, zoals die van luzerne, ui, babyradijs…
** In plaats van gedroogde bloemblaadjes kunt u eetbare bloemen toevoegen
** 1 dssp = dessertlepel
** eetlepel = eetlepel