Citroen-Amandel Cake

Recept: Citroen-Amandel Cake

Op zoek naar een heerlijke frisse en niet al te zoete cake? Dan is dit recept perfect voor jou! Het is belangrijk om niet behandelde citroenen te gebruiken aangezien je de schil ook nodig hebt. Daarnaast wordt er in dit recept gebruik gemaakt van heerlijke olijfolie en zijn er geen suikers toegevoegd. 

Heel veel plezier met het maken van deze simpele en heerlijke cake.

INGREDIËNTEN:

  • 1 Citroen
  • 2 Middelgrote eieren
  • 1 tl Vanille aroma
  • 1 Rijpe banaan
  • 250g amandelmeel
  • 60 ml olijfolie van Priorat Natur
  • 2 tl bakpoeder
  • Amandelschaafsel, hoeveelheid naar smaak (als topping en/of erdoorheen)
  • Optioneel: glazuur (te maken met citroensap, poedersuiker en water)
  • Rasp van een citroenschil van citrus sebastia

KEUKEN BENODIGHEDEN:

  • staafmixer

  • bakpapier

  • cakevorm (22cm, ingevet of met bakpapier bekleed)

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 175 graden.

  1. Rasp de schil* van de citroen en pers de hele vrucht uit.
  2. Breek de eieren en split deze. Klop de eiwitten met een mixer stijf (in een vetvrije kom).
  3. Pureer de banaan met 1 tl citroenrasp, 2 el citroensap, de eidooiers en de olie in een grote kom met de staafmixer glad. Voeg daarna het amandelmeel en de bakpoeder toe. Roer dit geheel tot een glad beslag. Spatel daarna het eiwit voorzichtig erdoorheen. Je kunt optioneel nog wat amandelschaafsel door het beslag heen scheppen.
  4. Vet de bakvorm in of bekleed deze met bakpapier. Schep het beslag in de cakevorm en strooi het amandelschaafsel eroverheen. Optioneel kun je ook nog wat citroenrasp er over heen strooien.
  5. Bak de cake in ca. 40-45 minuten gaar. Laat de cake daarna 15 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens 30 minuten uit de vorm op een rooster.
  6. Zodra de cake is afgekoeld kun je deze optioneel bestrijken met een laagje glazuur. Maak dit glazuur met poedersuiker en voeg hierbij ca. 1/2 tl citroensap aantoe. Vul de rest van de suiker hoeveelheid aan met water. Let erop niet teveel citroensap toe te voegen aangezien dit een sterke smaak aan de suiker geeft. Bereid het glazuur naar smaak en proef tussentijds of het meer suiker, water of citroensap nodig heeft.
  7. Zodra de glazuur is hard geworden kun je de cake serveren!

* Geraspte citroenschil mag alleen het gekleurde deel zijn, de witte onderlaag geeft een bittere smaak. Werk met een onbehandelde citroenschil.

Dit recept is ook heerlijk te maken met mandarijnen of sinaasappels!

Enthousiast en wil je onbehandelde citroenen bestellen? Of de natuurlijke olijfolie van Priorat Natur?